HOŘČÍK
CO JE HOŘČÍK?
Hořčík je minerál. Minerály jsou anorganické živiny. Tělo si hořčík nedokáže vyrobit samo, proto ho musí přijímat z potravy, kterou jíme. Právě proto je potřeba dbát na příjem hořčíku v dětském organismu.
CO DĚLÁ HOŘČÍK?
Hořčík se podílí na mnoha tělesných procesech. Hraje například hlavní roli v energetickém metabolismu a je nezbytný pro udržení zdravých kostí.
Hořčík je přirozeným antagonistou vápníku při kontrole funkce svalů, a může tak podporovat uvolnění svalů.
Nedostatek hořčíku se může projevit například ve svalových křečích. Pokud v těle chybí hořčík, zvyšuje se propustnost membrán pro sodík, draslík a vápník. To zvyšuje excitabilitu nervových buněk a tím i náchylnost ke svalovým křečím. To znamená, že hořčík je také zodpovědný za stabilizaci buněčných membrán.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ HOŘČÍK?
Hořčík se vyskytuje hlavně v ořechách, luštěninách, celozrnných produktech a také v banánech a malinách.
Tělo může uložit až 20-25 g hořčíku, převážně (60 %) v kostech. Kdykoli je v krvi příliš málo hořčíku, musí tělo proniknout do svých zásob a vytáhnout minerál, například z kostí. To může snížit hustotu kostí.