VITAMÍN C
CO JE VITAMÍN C?
Vitamín C je nejznámější ze všech vitamínů. Tělo samo o sobě nemůže vytvořit tento ve vodě rozpustný vitamin, který tělo uchovovává pouze na krátkou dobu. Je proto důležité, abyste pravidelně konzumovali potraviny obsahující tento vitamín.
CO DĚLÁ VITAMÍN C?
Vitamín C je zvláště důležitý pro imunitní systém. Pokud jde o o boj s bakteriemi, je důležitý pro podporu imunitního obranného systému těla. Díky urychlení mobility bílých krvinek vitamínem C, mohou krvinky rychleji dosáhnout patogenů a bojovat proti nim. Tímto způsobem vitamín C posiluje vrozený imunitní systém a chrání vás před nachlazením. Vitamín C má také antioxidační kapacitu, což znamená, že zachycuje volné radikály, a tím chrání buňky těla před poškozením.
Vitamín C navíc podporuje vstřebávání a využití železa z rostlinných zdrojů potravin. Vitamín C je také nezbytný pro tvorbu a propojení pojivové tkáně (kolagen), a tím podporuje opravu tkáně. Přispívá také k rozvoji kostí a zubů.
Stručně řečeno, vitamín C je „všestranný“ mezi vitamíny a hraje v našem těle celou řadu rolí.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ VITAMÍN C?
Ovoce a zelenina, jako jsou citrony, pomeranče a papriky, jsou nejdůležitějšími zdroji vitamínu C. Kojenci a batolata potřebují 25 mg denně, zatímco doporučený denní příjem (RDI) pro dospělé je 110 mg pro muže a 95 mg pro ženy. Těhotné a kojící ženy však potřebují více vitamínu C. RDI pro těhotné ženy je 105 mg a pro kojící ženy 125 mg.