ŽELEZO

CO JE ŽELEZO?

Železo je stopový prvek. Stopové prvky jsou pojmenovány jako takové, protože i malé množství - malé stopy těchto prvků - jsou pro tělo dostatečné. Tělo nemůže produkovat železo samo. Proto musí být absorbováno z potravin, které jíme. Měli byste však dávat pozor, abyste nespotřebovali příliš mnoho železa.

CO DĚLÁ ŽELEZO?

Železo se podílí na mnoha metabolických procesech v těle, včetně přenosu energie v buňkách. Hlavním úkolem železa je transport kyslíku v těle spolu s hemoglobinem, červeným krevním pigmentem. Spolu s proteinem vázajícím železo  - myoglobin - přispívá železo k ukládání kyslíku ve svalech. Železo je také zodpovědné za správné fungování imunitního systému a energetický metabolismus. Navíc je důležité pro vývoj mozku.  Nedostatky příjmu železa mohou narušit fyzickou výkonnost, proto je důležité věnovat pozornost dostatečnému příjmu železa.  

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ ŽELEZO?

Železo se vyskytuje hlavně v mase, ale také v menším množství u některých druhů ovoce a zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků. Červená řepa a špenát také obsahují železo, ale ne tolik, kolik byste si mohli myslet na základě příběhů Popeyeho a jeho špenátových plechovek. Fazole a čočka například obsahují mnohem více železa než špenát. Vitamín C dále podporuje vstřebávání železa z rostlinných potravin.

OBJEVTE DALŠÍ STAVEBNÍ PRVKY:

STRAVOVACÍ PLÁN VAŠEHO DÍTĚTE

Jaké produkty a kdy mám podávat a co konkretně moje dítě potřebuje? Náš výživový plán Bebivita vám ukáže přesně to, co potřebujete.