VITAMÍN A
CO JE TO VITAMÍN A?
Vitamín A patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Vitamíny rozpustné v tucích jsou absorbovány ve střevech spolu s tuky. Vitamin A lze získat vhodnou stravou, nebo může být produkován samotným tělem přeměnou beta-karotenu (provitaminu A) na aktivní vitamín A.
CO DĚLÁ VITAMÍN A?
Vitamín A pomáhá udržovat zdraví očí, pokožky a sliznic. Díky tomu je vitamín A nezbytný pro zdravá střeva. Vitamín A je navíc součástí rhodopsinu, pigmentu absorbujícího světlo v sítnici. Stejně jako všechny antioxidanty se také podílí na snižování zánětů tím, že chrání buňky před poškozením volnými radikály.
Dalším důležitým úkolem vitamínu A je aktivace proteinů nutných pro metabolismus tuků.
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ VITAMÍN A?
Vitamín A se vyskytuje pouze v živočišních zdrojích stravy. Beta-karoten se nachází v některých druzích ovoce a mnoha zeleninách, jako je mrkev, dýně, kapusta, špenát a meruňky. Vitamín A patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Organismus absorbuje beta-karoten snadněji, pokud je konzumován spolu s malým množstvím tuku.
Upozornění: Těhotné ženy by neměly během prvního trimestru konzumovat příliš mnoho vitamínu A, protože jeho nadměrné množství může mít špatný vliv na plod.